Сблъсъците започнаха, след като полицията отведе три момичета в една от бронираните камионетки на жандармерията, съобщи БНР.

Две от тях си боядисали ръцете с червена боя, след което прегръщали полицаи и изцапали униформите им, разказаха студенти, които са били до тях при задържането, пише "Дневник".

Вижте снимки от протеста >>

По-рано протестиращи замеряха сградата на парламента с балони с боя, които оставиха цветни петна по фасадата, пиратки, камъни, бомбички, домати и яйца. Полицай бе ударен с ябълка, съобщи "Фокус". Според очевидци обаче полицаи са удряли с юмруци протестиращи.

По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че 8 души са отведени в две районни управления по време на протеста. Извършват се проверки, за да се определи колко от тях остават задържани с полицейска мярка и кои ще бъдат предупредени и пуснати. 

Ранобудните призоваха за блокада на парламента и довечера, тъй като депутатите ще гласуват бюджета до 20 ч.

Хронологията на събитията

Полицията успя да направи кордон на площада и раздели протестиращите на две групи - едната пред паметника на Цар Освободител, а останалата част - откъм Софийския университет.

Шестима протестиращи успяха да пробият кордона и отидоха пред главния вход на парламента. Някои от протестиращите ритаха преди това металните заграждения около НС и хвърляха по тях запалени вестници и парцали.

През 5 минути бяха предупреждавани по мегафон от полицаите, че ако не спрат да ритат железните заграждения и да хвърлят бомбички, срещу тях ще бъдат употребени полицейски средства, съобщи БНР.

На протеста бяха издигнати плакати „МВР - манипулираме вашето развитие”, „МВР - Млатим, Влачим, Ритаме” и „МВР - мащабни валутни разхищения”, „Народен банан за Станишев и Доган”, "Мая, аз съм здрав и напорист левент, скоро ще проникна в твоя парламент".

Бяха сложени картонени танкове, на единия от които пишеше "Големият бой е на 5 декември".

Студенти пускаха хита на Веселин Маринов "Нашата полиция ни пази". 

Сблъсъците между студенти и полиция продължиха и след приключването на протеста пред Народното събрание след 15 ч.

Група от „Ранобудните студенти" блокира за кратко кръстовището пред Ректората. Те стигнаха до Военния клуб, а полицаи преградиха улицата и не им позволиха да продължат напред.
Последва сблъскване, младеж бе повален на земята, след това бе отведен задържан заради противопоставяне на органите на реда.

По-късно малка група от Ранобудните отново се върна пред НС и рисуваха със спрейове по загражденията.

Срещу закона

Протестът срещу новия Закон за МВР бе организиран от "Ранобудните студенти".
Снощи двама от тях бяха задържани от полицията, след като малко след 19 ч. хвърляли домати по сградата на МВР и счупили стъкла.

Според студентите, новият Закон за МВР ще ограничи основни човешки права, сред които и това на свободен протест.
Ранобудните протестират и срещу възможността цяла София да бъде блокирана легално при охрана на стратегически обекти (всеки полицейски орган може да отцепва райони в такъв случай).