Протест на жителите на столичния квартал "Горубляне" ще блокира движението по "Цариградско шосе" в София за 3 часа, съобщиха организаторите.

"От 16 ч. до 19 ч., сме си ЗАПАЗИЛИ кръстовището на Цариградско шосе, Димитър Пешев и Павел Красов. На въпроса от СДВР, който ни зададоха, когато ги уведомихме, „Как така си запазвате кръстовище за 3 часа?“, ние отговорихме, че както Столична община си „ЗАПАЗВА“ ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ НАШИТЕ ИМОТИ ЗА БЪДЕЩИ ПАРКОВЕ БЕЗ ДА НИ ОБЕЗЩЕТЯВА И БЕЗ ДА НИ ПЛАЩА НАЕМ, така ние започваме да си запазваме тяхната собственост „Цариградско шосе“, за наше ползване", написаха от инициативния комитет във Фейсбук.

Причина за масовото недоволство на жителите на Горубляне е "принудително отреждане на терени за зелени площи", липсата на канализация, велоалеи, детски площадки и "многогодишната дискриминация на нискоетажните квартали спрямо панелните жилищни комплекси", както и желанието на Столична община да изгради върху 1250 декара Източен парк, граничещ с "Младост", "Дружба" и "Горубляне".

Протестиращите ще излязат на улицата отново на 24 февруари.