Да се премахне изискването за случайно разпределение на делата в МВР. Това предвиждат последните промени в закона за вътрешното министерство (ЗМВР). Според сега действащите разпоредби, които са в сила от 2014 г., разпределението на досъдебните производства се извършва на случаен принцип чрез електронна система, спрямо реда на постъпването им. Единни и ясни правила за възлагане на случаите в МВР обаче никога не е имало, и вместо от специален софтуер, това все още се прави по преценка на началника.

Електронна система за случайното разпределение на делата в МВР трябваше да бъде въведена още преди четири години. Правени са различни опити по места, но единен принцип за разпределяне на досъдебните производства до момента не е въведен, коментира за Дарик Генади Тенев от Синдиката на МВР.

"Тъй като няма електронна система, има един допълнителен параграф в допълнителните разпоредби на ЗМВР, който дава възможност до въвеждането й да е на някакъв друг принцип. Другите принципи, доколкото имаме запитване и няколко разговора с ръководството на МВР, се оказаха дотук пет. Значи пет различни системи има за разпределяне на дела. Общо взето през 10-15 дирекции някой си измисля по някакъв начин да разпределя дела. Обаче всичко лежи на по-скоро субективния фактор от този, който разпределя делата", казва още той.

Според Тенев, който работи като разследващ полицай в Бургас, липсата на случайно разпределение на делата в МВР води до изключително вредни последици както за качеството на разследванията, така и за мотивацията на служителите. "Защото ако дадат на разследващ полицай едно дело, което е сложно, а той на бюрото си има още 40-50, всяко от които важно, се получава забавяне на важното дело и на всички останали и се губи срочността за разследване и оттам спада и ефективността", споделя ощеТенев.

"Пак ще продължи това положение според решението на някой ръководители на някои да се дават едни дела, на други служители - други дела по никакъв критерий. Точно това е проблемът, ние предлагахме такъв критерий да се вкара, както в прокуратурата, и в следствието. А и най-голямо текучество от всички служби в МВР има в разследването - около 90% е текучеството", казва синдикалистът.

Още през есента на миналата година от най-големия синдикат в сектора са предложили промени в закона, с които да бъдат разписани ясни условия за разпределяне на разследванията чрез специален софтуер. От МВР обаче отхвърлят идеята и вместо това предлагат въпросния текст в закона изцяло да отпадне.

Преди да стигне до Народното събрание проектът е предложен за обществено обсъждане до края на февруари.