Кацаров изпълняваше и функциите на административен ръководител – районен прокурор на Казанлък.

Искането за отстраняването му бе внесено от Цацаров във вторник, след като срещу Кацаров бе повдигнато обвинение за склоняване на прокурори от Районната прокуратура да нарушат служебните си задължения.

Днес Кацаров беше поканен на заседанието на съвета, за да даде своето обяснение по обвиненията, които са му повдигнати, предаде "Правен свят".

Той заяви, че колегите му в Районната прокуратура в Казанлък допускат грешки като младши прокурори и се налага той да им дава указания. Вярно, не им ги давал в писмен вид, както е по закон, но категорично отрече да е оказвал натиск на прокурори. Освен това Кацаров съобщи, че адвокатът му е обжалвал постановлението за привличането му като обвиняем, защото било незаконосъобразно.

Предложението за отстраняване на прокурора обаче беше единодушно гласувано от членовете на Висшия съдебен съвет.

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Кръстин Кацаров е обвиняем за четири случая, при които е извършил недопустими опити за склоняване на двама свои колеги да нарушат задълженията си във връзка с правораздаването по наблюдавани от тях общо четири наказателни производства.

В периода февруари-април т.г. Кацаров е склонявал прокурор, преди да се запознае с материалите по досъдебно производство и да изгради вътрешното си убеждение въз основа на закона и доказателствата, да приеме, че кметът на Община Павел баня е извършил документно престъпление, да го привлече като обвиняем за това престъпление, да го задържи до 72 часа и да поиска вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо кмета на общината.

През март 2015 г. Кацаров е убеждавал същия прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и да прекрати наказателно производство за държане на наркотични вещества, като приеме, че деянието не е престъпление поради малозначителност. Предвидените основания за това не са съществували.

През април 2015 г. Кацаров пък убеждавал друг прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и въпреки липсата на достатъчно доказателства за виновността на определено лице, да привлече към наказателна отговорност това лице по обвинение за грабеж, да го задържи до 72 часа и да внесе искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В периода март – май 2015 г. Кацаров убеждавал прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и без достатъчно доказателства за виновността на две лица за длъжностно присвояване, да ги привлече като обвиняеми за това престъпление по досъдебното производство.

Зам.-районният прокурор на Казанлък е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лв. Разследването се провежда от специализираното звено "Антикорупция".

Във вторник у нас стана факт първата ефективна присъда срещу магистрат за корупция. Върховният касационен съд осъди бившия прокурор от Районна прокуратура - Шумен Румен Пенев на 3 години затвор за подкуп от 21 000 лева.