Прокуратурата започва разследване на министъра на културата Боил Банов. Става въпрос за строеж на небостъргач в близост до обект от национално значение. Това обяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв.


"ВКС ще разреши проверка на министър Банов заради документи за разрешване на строеж на небостъргач, който се намира до паметник на културата. В тази връзка очаквам протест от ГЕРБ, ако те действат по същия начин", каза Гешев.

По-късно се разбра, че заради нарушения ДНСК спира строителството на небостъргача "Ай Тауър", който се намира до паметник на културата в центъра на София. Действията на строителния контрол идват след проверка, която им е възложена от Върховната административна прокуратура.

Институциите са се самосезирали след публикации в медиите за извършване на незаконно строителство.

При проверката за законността на строежа - на място и по документи, е установено, че са налице нарушения в закона за устройство на териториите.

Според строителния надзор - инвестиционният и технически проект не са съгласувани над кота нула с Министерството на културата, каквото изискване е записано в Закона за културното наследство.