От началото на 2019 г. Софийска градска прокуратура извършва процесуално следствени действия, в изпълнение на четири Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) от Германия и Австрия за разкриване на международна престъпна група, извършваща киберпрестъпления. Става въпрос за онлайн финансова търговска измама, в резултат на което са измамени хиляди граждани на Германия, Австрия и други страни от ЕС, а нанесената им щета е за около 100 млн. евро.

Това се казва в съобщение на прокуратурата на Република България "по повод разпространената от австрийски медии информация за разследване на онлайн финансова търговска измама".

Механизмът на измамите се изразява във въвеждане на пострадалите граждани в заблуждение, чрез предлагани по интернет фиктивно благоприятни условия за инвестиране на парични средства, които впоследствие не се възстановяват. След неправомерното им получаване процесните парични суми се нареждат по банков път към различни банкови сметки, включително извън пределите на България, като по този начин се извършва изпиране на предмета на измамите, обясява измамата прокуратурата.

В изпълнение на ЕЗР и след разрешение от Софийски градски съд Софийска градска прокуратура е извършила 34 претърсвания, изземвания и обиски на лица, всички на територията на София. Иззети са множество веществени доказателства - документи, компютърни конфигурации и др. вещи.

С разрешение на съда е разкрита банкова тайна и по искане на СГП е наложен запор върху банкови сметки в различни банки в страната. Разпитани са като свидетели множество лица - служители в кол-центрове и във фирми, използвани за дейността на групата. Разпитани са и 10 души в качеството им на обвиняеми по искане на съдебните власти в Австрия и Германия.

По издадена от австрийските съдебни власти Европейска заповед на арест, на 30 януари 2019 г. Окръжна прокуратура - София е постановила задържането на Гал Барак, гражданин на Израел, сочен като основен член на международната престъпна група, който е направил опит да напусне страната ни през ГКПП Калотина. По искане на Окръжна прокуратура и с решение от 1 февруари 2019 г. на Окръжен съд - София на Гал Барак е определена мярка за неотклонение "задържане под стража". С определение на Апелативен съд - София от 7 февруари 2019 г. след жалба от Гал Барак мярката му за неотклонение е изменена в "домашен арест".

В Окръжен съд - София продължава производството по Европейската заповед за арест - за предаване на Гал Барак на австрийските съдебни власти, заключава прокуратурата и отбелязва, че по искане на европейските партньори разследването продължава.

В публикация на разследващия сайт Fintelegram.news гал Барак бе описан като Вълка от София. От публикация на в. "24 часа" пък става ясно, че групата на Барак използвала два колцентъра в София, в които работели над 300 души. Престъпната група използвала различни интернет сайтове, в които обяснявала, че търгува с криптовалути, както и с бинарни опции. При тях има два варианта - например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, печелиш още 75. Ако обаче цената падне, губиш парите си. Жертвите винаги губели.