Прокуратурата проверява сигнал за нагласен конкурс с награда от 180 000 лeва и бизнес за над 2 милиона за проекта на предстоящата нова сграда на Медицинския университет в столицата близо до Александровска болница, съобщи bTV

В заглавието на проекта пише: „Открит конкурс за идеен архитектурен проект за шестетажна учебно-административна сграда и ректорат на „МУ – София“. Заглавието е потвърдено многократно от журито. Въпреки това за победители са избрани трима кандидати, съответно със 7, 9 и отново 7 етажа. Те си поделят награда от 180 000 лв,, а обществената поръчка за строителство предвижда проектантски хонорар от над 2 200 000 лв.

Снимка: bTV

Участници в конкурса, които са спазили изискването за брой етажи, сигнализират на прокуратурата.

„Аз правих 3 отделни проекта, значи трябваше да направя все едно 3 състезания в 1, за да намеря накрая вариант, който да покрие тия параметри, който разбира се идва с големи компромиси. Да организираш конкурс, който е тотално опорочен и да губиш ресурса и парите и времето на хората, само защото нали си нагодил там на някого нещо, е тотално недопустимо“, заяви Николай Шахпазов, участник в конкурса.

„Конкурсът за проекта е обявен и проведен при спазване на правилата на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и правилника за неговото прилагане. Оценката на допуснатите проекти е извършена от назначено жури, в което има представители на КАБ и САБ, които сами са определили свои представители“, се посочва в същото време в позицията на МУ.

От Камарата на архитектите в България обаче казаха, че изискванията на конкурса не спазват закона за максимална височина на строителството, което в района е не 50, а 20 м. Специалистите се дистанцираха от колегата си в журито – архитект Ивайло Петков, и започнаха вътрешна проверка.

„Моите лични критерии бяха съвременност и да се излезе от догмата, че на всяка цена трябва да се спазват всички изисквания на документалната част“, коментира обаче Петков.

Проверката на Софийската районна прокуратура следва да установи има ли данни за престъпен умисъл при провеждането на конкурса.