Върховната административна прокуратура сезира компетентните държавни органи да преценят ефективността на предприетите мерки по отношение на разпространението на COVID-19 в страната и дали има необходимост от нови.

Това се случи часове, след като здравният министър Кирил Ананиев обяви на извънреден брифинг, че задължителното носене на маски в търговските обекти и при събития на закрито ще бъде върнато от утре заради новата вълна на коронавируса след разхлабването на мерките. 

Ето какво се казва в съобщението на държавното обвинение:

"В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министър-председателя, министъра на здравеопазването и председателя на Националния оперативен щаб за преценка на ефективността на предприетите временни противоепидемични мерки със Заповед РД-01-337/13.06.2020г., Заповед РД-01-331/12.06.2020г. на министъра на здравеопазването и евентуалната необходимост от предприемане на други мерки, с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, предвид актуалната ситуация в конкретни населени места.

ВАП сезира компетентните органи, заради данни от националната информационна система, относно COVID-19 за последните две седмици, от които е видно драстично нарастване на броя на положителните проби при проведените изследвания за наличие на коронавирус.

Компетентните органи следва да преценят организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят незабавно на ВАП информация във връзка с горепосоченото".