Районната прокуратура в Добрич започва разследване и ще трябва да се произнесе дали вече бившето ръководство на МБАЛ е извършило "евентуално престъпление по член 355 от Наказателния кодекс за нарушаване на правилата и мерките против разпространението на заразна болест". Това съобщи административният ръководител на Окръжната прокуратура Радослав Бухчев на пресконференция.

Регионалната здравна инспекция в МБАЛ-Добрич извърши проверка след сигнал на лекар-ординатор, че поради неадекватните действия на изпълнителния директор на болницата в лечебното заведение се създава опасност от тотално разпространение на Covid-19. Материалите са предадени на прокуратурата.

Регионалната здравна инспекция е констатирала при проверката, че на един и същ етаж се хоспитализират пациенти със съмнение за инфекцията и далите вече положителен тест, които не са били изолирани в отделно помещение в стара сграда на болницата.

Медицинският персонал обслужвал и едните, и другите пациенти. До асансьорите в болницата достъп са имали и граждани, които са носели храна на свои заболели близки, посочи окръжният прокурор.

Инспекцията е издала предписание за обособяване на помещение в старата сграда на МБАЛ за лечение на хора с коронавирусна инфекция, но болничното ръководство отказало да изпълни указанието с мотива, че не разполага с достатъчно медицински персонал.

Инспекцията вече си взаимодейства с новоназначеното ръководство на МБАЛ за реорганизация на медицинската дейност и пребазиране на леглата за болни от Covid-19, се коментира в приключилата проверка, с резултатите от която Районната прокуратура се запознава.

Старото ръководство на МБАЛ - Добрич бе сменено по искане на здравния министър Костадин Ангелов след бум на заразените, макар да бе алармирано, че в болницата няма кадри и инфекционист.

От вчера достъпът до многопрофилната болница в Добрич за външни лица е забранен.