Наказателното производство за тормоза над деца с увреждания от център "Хризантема" в Габрово бе спряно от Районната прокуратура поради липса на доказателства за престъпление.

Разследването по случая започна в началото на миналата година, тогава видеозаписи на служители, които обиждат и удрят деца от центъра, бяха разпространени публично. При разследването е установено, че малолетно дете с увреждания е станало жертва на вербална агресия от служител на център "Хризантема", а друго непълнолетно момче е удряно с ръка.

Случаите, за които прокуратурата е сезирана в подаден от ръководителя на центъра сигнал, са единични, а нанесените травми, според назначената по делото медицинска експертиза, представляват лека телесна повреда.

По думите на говорителя на обвинението в Габрово Людмила Рачева, липсват доказателства за други прояви на насилие над децата и затова Районната прокуратура е счела за недоказано престъплението по член 187 от Наказателния кодекс за изтезание на деца.

Нанесената телесна повреда на непълнолетното момче е престъпление от частен характер. Майката на детето е уведомена за правото и да води съдебно дело.

За евентуална вина от страна на ръководителката на центъра няма категорични доказателства.