В операцията с название „Европа“ са участвали служители на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП, Специализираната прокуратура, както и Централната бригада за трафик на хора при Генералната дирекция на полицията в Испания.

Трафикът е бил с цел сексуална експлоатация в Испания, Германия и Швейцария, каза на брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от "Фокус".

Жертвите са били лъгани за какво заминават за Испания. Част от жените били принуждавани да крадат, сред откраднатите предмети има три часовника за около 100 хил. евро. Дори упойвали клиентите си, за да вземат от тях кредитни карти, предаде и БТА, като се позова на Гешев.

Разследването е започнало в края на 2015 г. Тогава е получена информация  от испанските власти по линия на международното оперативно сътрудничество за засечена организирана престъпна група, която извършва дейността си и там, съобщи МВР.

В началото на 2016 г. у нас е образувано досъдебно производство, а през юни т.г. започва "съвместната реализация": изпратени са 16 европейски заповеди за арест.

В страната са претърсени 17 адреса, иззети са документи, пари, накити, мобилни телефони, часовници и др. вещи. Задържани са осем души от престъпната група.

По същото време в Испания са претърсени 21 адреса, оттам също са иззети пари, накити, часовници, намерени са упойващи и наркотични вещества, български регистрационни табели и мобилни телефони, задържани са множество лица, свързани с престъпната дейност на групата.

Преди десетина дни пазарджишкият в. "Виделина" съобщи за 9 задържани с европейска заповед за арест, издадена в Испания. Сред тях и кметът на Семчиново. Арестите са извършени в Пловдив, град Септември и село Семчиново.

Днес прокуратурата съобщи и че в Германия също са задържани няколко души, а групата функционирала на девет нива.

Към момента са разкрити 51 жертви на експлоатация.

Каква е схемата за набиране на жени

В по-голямата си част набирането на жертвите у нас се е извършвало чрез измама, възползвайки се от техния социален статус, съобщи МВР.

Пристигайки в Испания, групата налагала своите условия на експлоатация върху тях, като не се е колебаела да  използва насилие и заплахи. Жените били принуждавани да крадат пари, кредитни карти и ценности от клиентите си, които след това са продавани на нелегалния пазар.

Голяма част от участниците били установени на адрес в град Торемолинос, Испания заедно с жертвите и от там жените били извозвани с коли или микробуси до района на Пуерто Банус в Марбея. В тази област групата, която работела при строго установени йерархични ниво, имала пълен контрол над проституцията.

Първи помагачи на лидерите се явявали тези, които осъществявали указанията им на територията на Испания.

Установено е, че част от парите, получени от престъпната дейност, са били декларирани като приходи от продажба на животни и се използвали за закупуване на движими и недвижими вещи.

В групата се включвали и други помагачи, част от които и шофьорите, превозвали жертвите, управителки на домовете в Пуерто Банус, както и получателите, чрез които се извеждала открадната стока.

НА ФОКУС: Къде e България в позорния трафик на хора