Сезиран е и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", информират още от прокуратурата.

В изпълнение на акта по реда на надзора за законност последва нарочна заповед от ангажирания административен орган, с която, считано от датата на издаването, се задължават контролните органи, при установяване на неизплатени обезщетения, свързани с прекратяване на трудово правоотношение, да издават задължителни за изпълнение предписания, както и да образуват административнонаказателни производства, се казва в становището на обвинението.

По закон ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от работодателя - поради важни производствени причини, от работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск, или по негово искане със съгласието на работодателя, решиха депутатите през 2015 г., като промениха Кодекса на труда.

Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.

Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в тези случаи и срокове, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително, решиха още депутатите.

Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой (когато няма работа) повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага, беше записано в КТ.