Вчера при акция на ГДБОП и прокуратурата бяха арестувани вече бившият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и още седем души.
Акцията е реализирана след доклад на инспектората на Министерство на здравеопазването, в който има набелязани десетки нарушения и злоупотреби, а премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е наложило за по-дълъг период да бъдат използвани СРС.

Нарушенията

Според държавното обвинение, Александров е сключил договор със своя приятелка - Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца.

Тя е получила 200 хил. лева от фонда под формата на наеми, като прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно повишена спрямо пазарните във Франция.
"Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства", каза на брифинг ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова, цитирана от БТА.

Договор с Мунос имало сключен още в първия мандат на Александров, но после бил разтрогнат за известно време. След като отново поел ръководството на фонда, Александров подновил контракта.

Освен това директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина е сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева. Тези средства били описани като разход за лечение на деца.

Друга нередност, която разследващите установили е, че за спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, от които са.

Тримата експерти, чиито имена засега прокуратурата не съобщава, са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева. Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти. Така освен НЗОК, за лечението на децата плащал и фондът.

Разследващите установили още, че Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на фонда.
Пари от родители за лечение на деца не са искани.

За сметка на фонда обаче няколко лекари са пратени на обучение в чужбина, като за това са изразходвани по около 10-12 хиляди евро на човек. Давани са и пари за облекло.

"Павел Александров е роден в Долни Дъбник. От там са и повечето служители в администрацията на фонда", обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В дома на Александров били намерени 16 000 евро, а в банков сейф - множество юбилейни монети на доста висока стойност.

"Разследването по случая започнало през миналия юни по сигнал, който не бил "отвън", поясни Спиридонов. Акцията на МВР и прокуратурата била вчера, защото Александров се върнал от чужбина на работа само за един ден, след което щял да излезе в отпуск.

Даниела Попова заяви, че арестите по никакъв начин няма да попречат на лечението на децата, както и на процедурите, които вече са започнали.
Проверка във фонда е имало преди година. Тогава не са открити нарушения. А след като прокуратурата отказала да образува разследване, министърът на здравеопазването Петър Москов изпратил около 5000 страници документи.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обобщи, че са събрани  доказателства за корупционни практики във Фонда за лечение на деца, както и затова, че действа организирана престъпна група, която извършва длъжностни престъпления, предаде "Фокус".

Основните линии са безстопанственост, престъпления по служба и нецелево изразходване на средства от този фонд. Разследването не касае лечение на деца в чужбина, основната линия на разследване в това досъдебно производство е лечение на деца в здравни заведения на територията на България, както и комисионни договори във връзка с провеждащо се лечение", уточни Арнаудова.

По думите й, разследващите не са вземали оригинали на документи, които се намират в процедура по отпускане на пари за лечение на деца.

Днес прокуратурата ще решава колко души да остави в ареста и на кого какви обвинения да повдигне.

Около 60 деца чакат одобрение от Фонда

Около 60 деца чакат одобрение за лечение извън България от Фонда за лечение на деца в чужбина, обяви новият му директор проф. Владимир Пилософ преди заседанието на Обществения съвет, съобщи БНР.

По думите му, сега най-важното е да се осигури спокойна работа на Фонда.

"Бях доста време член на Обществения съвет. Кой знае какви промени в неговата работа няма – за добро или за лошо. Така че съм запознат с технологиите на функциониране на Фонда и някъде, до края на другата седмица ще мога да напиша един доклад до министъра на здравеопазването за това, какво смятам от тук нататък да се прави, какво предлагам", допълни проф. Пилософ.

Той отказа да коментира вчерашните арести, а за предшественика си Павел Александров каза: "Нямам никакви подозрения лично към него".

Владимир Пилософ обеща да слезе при майките на болни деца, които организират днес протест пред Фонда в 16 часа с искане да бъде ускорена работата му.

"Поне да разбера за какво протестират", каза новият директор.