Проходът "Превала" е затворен за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т. Това обяви на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура" директорът на Дирекция "Пътно поддържане" инж. Михаил Рашков.

Причина за въведеното ограничение е заледяване на пътя.

"Затворихме пътя в 15 ч. и се очаква да пуснем ТИР-овете утре по същото време", заяви Рашков. Той обясни, че обстановката в цялата страна е нормална и че в момента на терен работят 1200 души и 300 машини като при влошаване на обстановката броят им може да се увеличи до 1000.

Главен инспектор Илия Георгиев от Главна дирекция" Национална полиция" призова водачите да тръгват добре подготвени на път и с изправни автомобили.

"Имаме готовност да спрем автомобилите над 12 т., за да се почисти пътят", каза Георгиев. Той призова пешеходците да не ходят с тъмни дрехи и да изскачат неочаквано на пътя.

Около 1200 души и над 300 машини в момента са на терен и обработват превантивно настилките на републиканските пътища предвид очакваните снеговалежи и понижението на температурите, съобщи инж. Михаил Рашков, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" и ръковидител на Междуведомствения щаб за зимната обстановка, в които участват представители на Агенция "Пътна инфраструктура", "Пътна полиция", ИА "Автомобилна администрация" и др.

 

Прогнозата на метеоролозите е за снеговалежи в Южна България. Утре за област Бургас е определен оранжев код и са възможни поледици. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност, заяви инж. Рашков.

Инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция" подчерта, че при влошаване на времето има готовност да се спира движението на превозните средства над 12 тона, за да се извърши качествено снегопочистване на пътното платно. Той апелира шофьорите, тръгвайки да не забравят, че се пътува при зимни условия и да са добре подготвени - с изправни технически автомобили, с подходящи гуми и достатъчно гориво, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, като спазват дистанция. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.