Очаква се Проходът на Републиката да бъде затворен за две седмици заради ремонтни дейности по обезопасяването му, съобщи за БТА директорът на Областното пътно управление във Велико Търново Венцислав Ангелов.

Към момента табели по пътя "Русе - Свиленград" предупреждават за предстоящото затваряне на пътя.

Проектът предвижда в рамките на 14 дни да бъдат обрушени скалите около пътя, да бъдат подменени корозиралите мрежи, които задържат скалните части, които падат от високите скатове на прохода, да бъдат запълнени дупките по пътя и да бъде обновена маркировката в трилентовото трасе.

Проектът на Областното пътно управление е съгласуван с още десет областни управления, посочи Ангелов. По думите му, съгласувателната документация е изпратена до АПИ, очаква се становище от МРРБ, за да започнат дейностите.

Алтернативните маршрути за този период предвиждат леките автомобили да се придвижват през прохода "Шипка", а тежкотоварните - през Рижкия проход и през прохода "Котел- Омуртаг".

Фирмата изпълнител на проекта е заявила, че за 14 дни ще успее да изпълни заданието, посочи Ангелов.

Целта на проекта е с предвидените дейности да се ограничат пътните инциденти в прохода, който е основният маршрут от Северна към Южна България и обратно за туристи, превозвачи и тежкотоварни камиони от Северна Европа към Турция и Гърция. След очакваното становище на МРРБ ще бъдат оповестени дните и датите, в които проходът ще бъде затворен за ремонт.