10-годишната Еля от Разград, родена без крайници, получи уникални протези, изработени от български учен - проф. Евгени Дюкенджиев. Подобни случаи в света са познати само в Япония и САЩ.

Момичето се оказва най-сложният случай в 40-годишната практика на бионика проф. Дюкенджиев, който заедно със съпругата си изработва протезите. Момиченцето се ражда без крайници, за нея протезите са не просто сбъдната мечта, а чудо. Сега тя се учи да пише и да ходи.

Проф. Дюкенджиев е завършил Техническия университет в София, доктор на науките е по биомеханика. Във времето се занимавах с андроидни системи - роботи във военното производство, докато го имаше, казва професорът. Когато отива в Латвия обаче започва да се занимава с протезиране, разказва bTV.

Днес той живее в Горна Оряховица, където има наследствен имот от своите родители. От София съм, но в София се влошиха условията за живот, тук е спокойно. Днес в информационно отношения няма разлика между малък и голям град", обяснява професорът.

"Мен не ми трябва благодарност. Може ли от едно ангелче, едно дете, да чакаш благодарност. Направи добро и забрави за него. Аз не съм имал никакви такива цели и задачи и пр. Тя ми влезе в душата... и съм щастлив с нейното щастие", казва проф. Дюкеднижев за Еля.