Демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса е глупава идея. Дори да имаме 1,2,3 - 10 каси, ще остане въпросът как ще се остойностяват извършените медицински дейности. Закъснели сме за промени и 2019-а ще мине в приказки. Това заяви пред БНТ финансистът проф. Христина Вучева, която в разговор с бившия социален министър Иван Нейков представиха финансовите измерения на промените в социалната сфера от 1 януари.

Имаше пари, но Дянков (бившият финансов министър Симеон Дянков в кабинета "Борисов-1" - б.р.) прехвърли всички пари от резерва на Здравната каса в БНБ и после ги ползва за друго, каза Вучева.

Тя изтъкна, че въпреки обещанията не са въведени диагностично-свързани групи, които да променят клиничните пътеки. Имахме уверение, че това ще бъде внедрено. Демонополизацията на Касата е същият проблем, но многократно повече увеличен. Всички знаем, че здравеопазването куца, призна Вучева.

Бившият социален министър Иван Нейков изтъкна, че през 2019-а покупателната стойност ще е много близка до тази през 2018 г.

И през 2019 година ще се сблъскаме с феномена на двете Българии - едната, която обяснява на другата колко сме добре, а другата след поглед в хладилника не може да се съгласи с това твърдение, каза Нейков.

Ако през 2019 г. искаме по-високи доходи, трябва да търсим сериозни инвестиции, които отново да задвижат икономиката, каза Нейков.

Според Христина Вучева по-сериозните очаквания за промени в социалната сфера са от 1 юли. Тогава се увеличава и таванът на пенсиите. Обещанието да се увеличи с 10% заплатите на администрацията. С 20% повече за учителите. Трайните решения са свързани с много реформи в здравеопазването, категорична е тя.

Нейков изтъкна, че с промените, много от хората, които до сега са получавали социални пенсии в размер на т.нар. четвъртинка - една четвърт от минималната работна заплата, сега трябва да заявят искането си за подобна помощ.

Това са над 300 000 души, които до сега са получавали тези суми от НОИ, а сега трябва изрично да поискат помощта.

Икономическото ни законодателството е направено по времето на големите предприятия, изтъкна Нейков по отношение на промените в икономическите закони. В страната сега официално преобладават микропредприятия от 9 души. Това е голямото предизвикателство, натрупано през годините, категоричен бе бившият социален министър.

За промените, според които работодателите трябва да наемат хора с увреждания, проф. Вучева заяви, че има усилия да има лимит (служители с увреждания - б.р.), който работодателят да осигурява при наемането. Тази мярка не беше приета с охота, припомни Вучева.

Според Нейков наемането на хора с увреждания зависи за предприятия с над 50 души. Свидетели сме на разминаване от страна на управляващи и на управлявани.

Хората с увреждания са с много по-разнообразни състояния, отколкото си представяме, че са на инвалидна количка. Те са с диабет, инфаркт, инсулт, тежко нервно заболяване - тези хора са между нас и те работят, заяви бившият социален министър. Той бе категоричен, че новите технологии помагат да излязат на пазара на труда стотици хиляди хора.