Имаше една донорска ситуация по време на извънредното положение, тогава органите бяха пренасочени по линия Евротрансплант, понеже препоръката на щаба беше да не се правят трансплантации у нас. Това каза пред bTV проф. д-р Никола Владов - завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. Той припомни, че проблемът с донорите винаги е седял много сериозно.

"За да станeм пълноправен член на Евротрансплант, трябва да имаме 10 донора годишно на 1 милион население", уточни проф. д-р Никола Владов.

"След заповедта на министъра вече е освободен режимът за правене на трансплантации. Екипите са готови да поемат този кръст, да го наречем така. Няма 100% гаранция за липсата на риск, дори и без коронавирус има риск от някакви инфекции. Правим всичко необходимо, за да намалим този риск до минимум", посочи лекарят.

Според него при наличието на COVID-19 времето за подготовка на пациентите преди трансплантация се удължава.

"Листата на чакащите за трансплантация не е станала по-дълга. Няма спешни случаи за трансплантации на бъбречно и сърдечно болните", каза проф. д-р Никола Владов.