Намираме се в хаотичен вариант на епидемията, има и по-лошо - турбулентен сценарий. Ситуацията никак не е добра. Така математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов коментира пред БНТ повишаването на случаите заразени с коронавирус в последните дни у нас.

"Има три етапа на развитие на епидемията от гледна точка на това какво виждаме - регулярен, хаотичен и турбулентен. До началото на юни бяхме в регулярния вариант, където сценариите се сменяха бавно един след друг. След като мерките спряха да се спазват, влязохме в хаотичния сценарий, който се характеризира с по-големи скокове. Има и нещо по-лошо - това е турбулентният вариант. Влезем ли в турбулентен сценарий, или дифузно разпространение, броят на заразените ще стане голям и може да се стигне до проблеми в здравната система", предупреди проф. Витанов.

"Ако искаме да се върнем на онова състояние, в което бяхме в началото на юни, трябва да спрем дифузното разпространение и да се върнем обратно по стълбата. В момента сме на 150-170 случая на ден, а трябва да се върнем на 0-20", подчерта математикът.