Това е едно коварно заболяване, за което в самото начало заразения може и да не разбере, че го има. Това обяви бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски, който е бил заразен с коронавирус и настанен в болница, пред Нова тв.

"Това е едно коварно заболяване, за което в самото начало заразения може и да не разбере, че го има. Аз съм от тази група. Нямах никакви оплаквания, нито смущения във вкусовите качества. Понеже бях контактен с няколко заразени, реших да си направя тест. Той се оказа положителен. Когато колегите ми настояха да остана в болница Токуда, реших, че искат да ме сплашат малко и преувеличават картината", разказа проф. Гайдарски, който не е усетил развитието на пневмонията, но екипът му забелязва на рентгенова снимка и настояват да бъде хоспитализиран.

"Насищането на кислород в белия ми дроб беше около 74%, а трябва да е около 96%. При мен беше много ниско, но аз не го усещах. Имаше нещо като слабост на организма, но нямаше температура, нямаше кашлица, нямаше нищо", добави проф. Гайдарски, който вече е добре и е у дома.

Според него ситуацията в COVID отделенията не може да бъде описана, а само човек, който го е преживял, разбира ужаса да си настанен или да работиш в такова отделение.

"Доста неприятно. Много хора трябва да минат от там, може би от тези, които непрекъснато дават съвети, за да видят как протича 24-часово лечение на болен. Всеки дава съвети, но това е най-лесното нещо", посочи той.

Проф. Гайдарски е на мнение, че трябва да се прибегне към пандемичния план. Системата е предложена преди години, одобрена е и от американските служби.