"Не трябва да се стига до излишно канонизиране, до превръщане на Левски в една икона, която е много изкуствена. Ние нямаме нужда от такъв Левски. Трябва да познаваме неговия истински образ, човешкия образ на Левски". Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV историкът проф. Пламен Митев.

"Той притежава нормални човешки качества като всички нас - обича, мрази, прави грешки, поправя се. Така че не трябва в никакъв случай да идеализираме Апостола, защото той е велик и със заветите си, и с делата си, но и с това, че е истински човек", смята проф. Митев.

По думите му в биографията на Апостола има много бели петна. "За много продължителни периоди от време ние не разполагаме с никакви документални автентични свидетелства и от тук се раждат разните митове и легенди, които за съжаление, придобиват все по-широка популярност днес", коментира той.

А мит ли е, че Левски е бил предаден?

"В научната литература ще се срещнат две абсолютно противоположни хипотези - че има предателство и че няма предателство", отбеляза той.

Според него, докато не се намерят автентичните документални свидетелства, които да докажат по категоричен начин има ли предателство или не, всеки изследовател може сам да прецени каква теза да защитава. Лично, според него, предателство има.

"Това, което съм чел през годините като документи, ми дава основание да считам, че потенциалният предател е поп Кръстьо", подчерта той.

По думите му, с малки изключения след първите разпити, дали заради мъченията или поради малодушие и страх, повечето от арестуваните комитетски дейци също свидетелстват срещу Левски и това неминуемо утежнява присъдата му.

"Първият измежду арестуваните комитетски дейци, който насочва вниманието на следствието към Васил Левски, е тетевенският даскал Иван Лилов. Той дава и неговото подробно словесно описание, по което започва издирването на Апостола. Димитър Общи пък предоставя информацията за членовете на Ловешкия комитет и подробностите за съвместната си дейност с Левски.  Това допълнително улеснява разкриването на конспиративната комитетска организация. Що се отнася до поп Кръстьо, днес е модерно да се отрича неговата вина, но редица косвени улики подсказват, че тъкмо той помага за залавянето на Дякона", коментира историкът и в интервю за "24 часа".

Относно споровете за гроба на Левски, професор Митев е категоричен, че към момента няма доказателства, че тялото му е било препогребвано, но това не е най-същественото:

"Не е ли по-важно да коментираме идеите и заветите на Левски? Нима като народ не би трябвало да се питаме по-често защо не успяваме да постигнем мечтата на Апостола за една наистина "демократска република", вместо да ровичкаме непрекъснато в авгиевите обори на собствената си история?", попита историкът.