Да не чакаме българската ваксина срещу COVID-19, защото все още далеч от създаването ѝ. Това заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН пред БНР.

"Доста сме далеч от създаването на ваксина и не трябва да чакаме българската ваксина. По-добре да разчитаме на тези, които вече са одобрени от СЗО. Засега нямаме истинска ваксина, която да може да се тества, особено на различни групи хора, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания", подчерта проф. Петрова.

Според нея слабият ваксинационен напредък е причина в страната ни да не могат да бъдат отпуснати мерките, както в Норвегия или Дания.

"В Дания и в Норвегия ограничиха заболяването напълно, тъй като успяха да ваксинират своето население", коментира проф. Петрова и добави:

"Ние сме много интересни в това отношение - нито искаме да се ваксинираме, нито да спазваме мерки, искаме до продължим да живеем, все едно че няма такъв проблем".

По думите ѝ смъртността в България е сериозна, а имунният отговор при преболедували е добър, но намалява за година-две.

Тя съветва след известен период от време след преболедуване хората да се ваксинират, за да бъдат защитени срещу нови варианти.

"Според мен няма нужда да се ваксинират тези, които скоро са преболедували, подчерта специалистът.