Здравната система може да издържи до края на октомври, дори при тези нива на заразени на ден и по-високи с 500 и над 500 нови случаи на коронавирус. Това каза по bTV математикът на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов.

Според него при над 10 хиляди хоспитализирани ще има голям натиск над системата и ще има повече приети в интензивни отделения, а специалистите намаляват.

Към момента, по официални данни, с доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 1131 пациенти. От тях 58 се намират в интензивни структури.

Проф. Витанов не прогнозира затваряне на училища до края на първия срок, защото сме далеч от заразяването, което би довело до тази строга мярка и обясни защо:

"Има общ принцип, когато 1% от системата излезе от строя едновременно, човек трябва да почне да се замисля. Системата от учители и ученици е - 700 000 ученици и около 70 000 учители. Когато 1 на 100 излезе едновременно, т.е. 7000 ученици средно са едновременно болни и 25 училища са едновременно затворени, тогава ръководството на МОН трябва да седне и да преразгледа ситуацията, много сме далеч от тази работа. Трудно ще се реализира в първи срок при тези стойности", коментира проф. Витанов.

Експертът обаче обърна внимание на атмосферните условия през есента и зимата, както и на неспазването на мерките, което може да ни доближи до неблагоприятния сценарий с 30 хиляди болни от COVID-19.

Според проф. Витанов не е трябвало да се разхлабват толкова много мерките през юни.

Ще се разделим с коронавируса, като се появи ваксина или ефективно лекарство, дотогава ще си пълзи бавно тази пандемия, здравната система не бива да се натоварва, за да може всеки да получи здравна помощ, каза още специалистът.