От 6 ноември, 13:00 часа, трябва да има мобилни пунктове за тестване за COVID-19 пред всяка болница. Това съобщи директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев, след като вчера премиерът Бойко Борисов нареди такива да бъдат изгладени навсякъде в страната.

По думите на Начев изискването вече е въведено с официална заповед на здравния министър.

"Ние също ще разкрием такъв пункт. Дали ще вземем за тази цел фургон, или ще използваме откъснато от болницата помещение, ще се реши", допълни видният кардиолого.

Той обясни, че в тези пунктове ще се правят антигенни тестове.

"Това са по-бързи тестове от PCR - за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на коронавирус", уточни Начев.

Идеята е още в пунктовете да има сигурна диагноза и съвет какво да се прави.

"По разпореждане на РЗИ сме разкрили и още 5 легла за заразени с коронавирус", подчерта професорът.

Според него в сегашната ситуация не може да има "чиста от COVID болница".

"Това е пълна излюзия. Затова според мен трябва всяка болница, независимо колко е специализирана, да се подготви и да има отделение за пациенти с коронавирус", каза още той.

Проф. Начев смята, че има два сценария за разпространението на коронавируса у нас. Оптимистичната е да се върнем на нивата от преди три месеца, а песимистичната - да достигнем нивата на заболели в Чехия, където скокът на новозаразени е на едно от най-високите нива в Европа.

В същото време бившият здравен министър д-р Петър Москов коментира пред bTV, че без ясен план за действие и твърда ръка в прилагането му, България ще се окаже в спиралата на увеличаващ се брой заразени, локдаун, икономическа криза и разделение в обществото.

"Не можем да преживеем втори национален локдаун като този от април - нито психически, нито икономически, категоричен беше той. Именно затова политическото ръководство трябва ясно да обяви, че до подобна мярка няма да се стига и, вместо това, да се прилагат мерки локално - но с моментална компенсация за засегнатите, а не с тромави механизми и месеци чакане, защото това води до фалити и до настройване на хората срещу мерките", коментира Москов, който сега е и председателя на партия КОД. 

По думите му е нужно да се прецени кой поема голямата тежест на пандемията - цялото общество или здравната система, като е логично да е второто.

"Ако една част от системата се скрие от поемането на удара, ударът го поема цялото общество", подчерта той и допълни, че доболничната помощ трябва да е по-ангажирана.

Москов даде пример със София, където има 45 ДКЦ и над 200 медицински центъра - в част от тях може да се съсредоточат изследванията на насочени от личния лекар COVID болни, за които след това да се решава дали влизат в болница, или се насочват за домашно лечение.

"Ако всеки пациент с кашлица и температура отива в болница, тези болници ще фалират", ексминистърът, като изрази мнение, че "няма кой да се изправи срещу икономическия интерес на определени субекти в здравната система".