До снощи, 252-ма учени от Българската академия на науките /БАН/ са се подписали под подписката към отвореното писмо в подкрепа на протестите, каза в Националния пресклуб проф. Лъчезар Аврамов от БАН. Той уточни, че е инициатор на подписката и я нарече "волеизлияние на граждани с високо образование".

Ние сме абсолютни противници на всякакво насилие, заяви проф. Аврамов в отговор на журналистически въпрос за случилото се снощи на кръстовището при румънското посолство, на което протестиращи нанесоха щети на автомобила на жена с две деца.

Проф. д-р Емануел Мутафов от БАН каза, че осъжда всякаква форма на насилие и "умолява" сектора за масови мероприятия в СДВР да влезе в ролята си, за да предотвратява сблъсъците на барикадите. Надявам се кризата скоро да приключи и това да се случи с оставка, заяви проф. Мутафов.

"40 дни, всички хора на площада не искат нова конституция, а искат оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев", каза главен асистент д-р Георги Латев от БАН. По думите му, "тези хора нямат кредит на доверие да стоят в парламента, а са тръгнали да променят основния закон на страната - конституцията".

Проф. Лъчезар Аврамов каза, че подкрепя протестите, защото "правителството, като разруши науката, разрушава и държавата".