Антителата не са единственият белег за наличие на имунна защита. Антитела в кръвта има при скорошна среща с вируса. Това обясни пред bTV проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Когато човек не се е срещал дълго време с вируса, клетките, които отделят антитела, оттеглят своите центрове в лимфните възли и съответно антителата могат да изчезнат от кръвта. Това е съвсем логично да се случи след преболедуване или ваксинация", обясни имунологът.

По думите му е заблуда, че ваксинираните имат само антитела, а преболедувалите и антитела, и Т-клетъчен имунитет.

"И едните, и другите имат и двете именно заради връзката между двете неща. Т клетките са два вида - едните убиват заразени с вирус клетки, а другите организират цялата имунна отбрана. Наричат се помощници. Те помагат и на тези Т-клетки, които убиват, и на В клетките, които секретират антитела. Тоест чрез изследване на Тклетъчния имунитет получаваме двойна информация", поясни още проф. Кюркчиев.

По думите му антителата не са единственият критерий за защита.

"Важно е да се отбележи, че Тклетъчният имунен отговор е много запазен при Омикрон в сравнение с Делта варианта", обясни имунологът.

Той каза още, че не е животозастрашаващо, ако се ваксинираме и в същото време сме болни. Това единствено би могло да доведе до по-бурна реакция, която се изразява с по-висока температура, увеличени лимфни възли и т.н.

Според имунолога зеленият сертификат е ненужен, защото той е въведен при Делта варианта, когато е установено, че ваксинираните и преболедувалите в много по-малка степен могат да се заразят и съответно да разпространяват вируса.

"При Омикрон обаче това не е така, което прави сертификатът излишен от имунологична гледна точка", смята проф. Кюркчиев.