Медици от столичната онкологична болница протестираха срещу решението в лечебното заведение да бъде разкрито Covid отделение с 29 легла. Според лекари и пациенти смесването на потоци от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако Covid зоната започне да работи активно, предава БНР.

"Ние сме в защита на нашите болни, тъй като тези болни са с нарушена имунна компетентност. С около 30% се увеличава смъртността на това заболяване в комбинация от онкологични заболявания и коронавирус", обясни проф. Панайот Куртев - началник на отделението по обща и коремна хирургия.

Лекари, медицински сестри и санитари са категорични, че опасност за пациентите им да бъдат лекувани с Covid пациенти.

Според д-р Куртев няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са с Covid-19, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

Директорът на онкологичната болница в София д-р Стефан Константинов обясни, че проблем няма.

"В болницата няма никакви клиники отделения инфекциозни ситуирани. Имаме един етаж, който е изолиран за пациенти, раково болни, които са вирусоносители. Това, което сме направили, е добро за болницата и самият факт, че има един единствен пациент", каза д-р Константинов.

Пациентите са притеснени, както и медицинският персонал, който се грижи за тях.

"Притеснението идва не само от разкриването на отделение в националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, които специфични заболявания, да се откриват такива отделения. Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика", каза по-рано Евгения Александрова - председател на Асоциацията на онкоболните пациенти.

"Ако утре бъдат обект на инфекция, станат пациенти с Covid, кой ще лекува това немалко общество от болни хора, няколкостотин хиляди", коментира Александрова.

Тя смята за приемлив вариантът болницата да използва своя ресурс да лекува онкоболни с коронавирус.

"Защото тези хора ще бъдат в наблюдение и в контекста на основното им заболяване, обясни още Александрова. - Специализираните лечебни заведения да разкриват легла само за нуждите на своя поток от пациенти е залегнало и като законодателно предложение."