Драма в нашата болница няма, това беше инсцениран протест на хора с лични интереси. В момента, в който камерите се прибраха, те изчезнаха, протестираха 20-30 души от 500 в цялата болница. Това коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV директорът на Специализираната болница по онкология проф. Д-р Стефан Константинов.

Лекари и пациенти от раковата болница в София излязоха на протест вчера заради разкриването на COVID отделение в лечебното заведение.

Последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов задължава всяка голяма болница в София да разкрие допълнителни легла за пациенти с коронвирусна инфекция. Според лекари е недопустимо в онкологичната болница да има инфекциозно отделение и това крие изключително голям риск.

"Не е хубаво в онкологична болница да има инфекциозно отделение, тук няма дискусия. В момента обаче имаме пандемия с много заболели, значителна част от тях са онкологично болни. Тази тема - къде трябва да се лекуват, предизвика напрежение", обясни проф. Константинов.

"Аз като директор направих простички неща. Обадих се на шефа на РЗИ и казаха - имате заповед за 10% за всички болници, но нашата е непригодна. След това се обадих на министъра и той ми каза - не знаем какво ще се случи, но вие се подгответе за случай на абсолютна нужда. Там няма да се пращат външни пациенти, ако имате вътрешен човек не натоварвайте допълнително системата, а го лекувайте. Това съм го свел и до персонала", обясни директорът на болницата.

Той посочи, че още миналата седмица има внесени промени в закона за лечебните заведения, които казват за специализираните болници, че там при такива състояния ще се лекуват само инфектирани хора по време на основното си лечение.

"Това не е отделение, не е клиника, а една структура за изолация и в нея има един единствен човек, там има 29 легла. От спешната помощ и останалите болници проявяват разбиране, това показва, че ние сме последната резерва", заяви проф. Стефан Константинов.

"Към момента няма никаква опасност за нашите пациенти, взети са всички мерки, които трябва да се направят. Потоците са разделени. Когато човек с COVID-19 дойде, той влиза в една клиника, която е абсолютно затворена", уточни той.

"Заповедта на министъра не е от вчера, когато излезе аз свиках разширен медицински съвет - началници на клиники и старши медицински сестри. Те изразиха своите притеснения", каза още проф. Константинов.

"Не можете ли да допуснете, че в болницата има хора с много лични цели, които искат да покажат, че има проблем, дори с цената да навредят на имиджа й и да направят така, че пациентите да не идват в нея", коментира директорът на Специализираната болница по онкология.