"Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните" - това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия по повод вчерашното решение от днес дискотеките и нощните клубове в София да бъдат затворени за две седмици, което предизвика недоволство в бранша. Такава мярка беше предприета и в още някои градове.

Той изтъкна, че Националният оперативен щаб, на който е член, не отваря и не затваря нищо в страната.

"Ние просто даваме медицински препоръки", обясни Кантарджиев.

Той изрази мнение, че поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре.

"Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници, щяхме да преминем безпроблемно през първия пик на заразата", каза още членът на Националния оперативен щаб.

Той изтъкна, че публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

Кантарджиев коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Той заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им. 

„Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно - че в даден момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно нашето общество допусна медицината да стане бизнес", подчерта професорът. 

"Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", обясни той.

Специалистът обясни, че водата за уста, както и содата убиват вирусите.

"Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", каза той.

Междувременно заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Ива Христова, също заяви пред bTV:

„Сред хората, посещаващи нощни заведения, има най-голям процент на заразени с COVID-19. Няма много епидемиологични взривове в нощни заведения, но където има – процентът е твърде висок, 41%. Това е най-високият процент в сравнение на офиси и предприятия“.

По думите ѝ, ако след две седмици спадне процентът на новозаразени, заведенията ще се отворят, но ако има ръст – те ще останат затворени.

Проф. Христова обясни, че няма цялото население да преболедува коронавирусната инфекция, защото около 5% имат имунитет срещу заразата.

Държавата прави поръчка за противогрипни ваксини една година предварително, а в България традиционно имунизационното покритие е слабо, каза тя по повод липсата на препратите в аптечната мрежа. По думите ѝ у нас от години има кампания, която осигурява безплатни противогрипни ваксини за лицата над 65 г., като за 2020 г. са поръчани повече бройки в сравнение с миналата година..

„Огромният интерес е заради COVID. Само че миналата година нямаше такава идея. И независимо, че бяха поръчани десетки хиляди повече дози – се оказа, че ваксините не са достатъчни“, обясни проф. Христова и допълни, че държавата води преговори за осигуряването на още бройки.

Тя беше категорична, че ваксината за грип е специфична и не може да повлияе срещу коронавирусната инфекция. От друга страна, заразяването с грип отслабва организма и той става по-податлив за други вирусни инфекции.