Решението за "зелените коридори" беше добро и на много места те все още работят. Днес пристигат 52 800 дози от ваксината на "Астра Зенека" - те веднага ще бъдат разпределени в страната. Това обяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той добави, че в понеделник очакваме още 12 000 дози от препарата на "Пфайзер". Тази седмица стана ясно, че страната ни ще получи заявените ваксини от "Астра Зенека" не само със забавяне, но и в значително по-малки количества". Все още няма и яснота кога отново ще заработят т.нар. "зелени коридори" за ваксиниране срещу коронавирус в столицата и големите градове.

Недостигът на ваксини

"Проблемът е в целия свят, не само в България. Наши сънародници в чужбина постоянно ми пишат дали да идват, за да се ваксинират у нас. Защото навсякъдe има затруднения. Сключиха се договори за огромни средства и сега ние очаквахме едно ритмично снабдяване. За съжаление, са такъв вид лекарства, че имат технологични проблеми и има забавяне", каза проф. Кантарджиев.

По думите му няма опасност хората, които вече са си поставили първа доза - да останат без втора игла. И все пак, ако това се случи не трябва да се притесняват, защото основният имунитет се постига с първия прием на препарата, а с втория - се повишава с още 10-15%.

Той обясни, че по принцип втора доза се слага при епидемии, за да се достигне по-голямо покритие в населението. На въпрос дали хората могат да си сложат втора доза-защита на производител, различна от първоначално инжектираната, проф. Кантарджиев каза, че в характеристиките на препаратите не се упоменава тази възможност, но от медицинска гледна точка е възможно и в момента се правят подобни проучвания.

Според него е логично твърдението преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза.

"Най-добрият имунитет се получава след преболедуване, обаче прекаралите го тежко се притесняват и искат да се ваксинират. Тези хора трябва да изчакат три месеца, за да се възстанови имунитетът - не че ще навреди, но няма да има същия ефект. За преболедували една доза е достатъчна", добави той.

Разхлабването на меркитe

На фона на растящия брой новозаразени с Covid-19, от понеделник ресторантите и кафенетата отварят врати, а от 1 април и нощните заведения. Проф. Кантарджиев призна, че за момента не се предвижда отмяна на този график, защото случаите нарастват плавно и пандемията е под контрол.

"Ако се спазва отстояние, не се събират големи компании и се спазват часовете - не мисля, че ще има проблем. Хората трябва да преценяват с кого се срещат - ваксинирани преболедували", заяви той.

Директорът на НЗЦПБ заяви, че трябва да се спазват правата на човека и не бива неваксинираните да се ограничават да пътуват или излизат. Това обаче не изключва въвеждането на здравен паспорт.