Много напреднала за одобрение е ваксината на "Астра Зенека" в ЕС, от която ще получим повече дози. В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Данните към момента у нас са добре и да си го кажем. Разхлабване на мерките? Нека не се събираме и да продължим да носим маски. Защо да има разхлабване на мерките. Имаме планирани да получим 750 000 дози ваксини, което е за 1,5 млн души. Към август ще имаме 1,5 млн. ваксинирани. Поне такава е прогнозата, а това ще е добре", каза още професорът.

"Засега количествата, които ЕС е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда", обясни проф. Кантарджиев.

Работещите в Националния център по заразни и паразитни болести ще бъдат ваксинирани след една седмица.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: "За да бъде регистрирано едно лекарство в Българи, производителят трябва да подаде документи. Ние сме малък пазар на световната карта. В момента има много големи заявки от големи пазари. Реално в момента страната ни няма нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно ваксини."

Относно провеждането на избори по време на пандемия, той каза, че заразата затруднява провеждането на избори, но много страни са провели такива.

"Има особености по време на пандемия, защото има повече болни, има карантинирани. Трябва да се мисли как ще им бъде осигурено правото на вот", обяви той.

Той коментира и мъжкото хоро в Калофер. "Хората се възмутиха. Отменят се олимпиади, състезания, в които са инвестирани милиони", каза Кантарджиев.