Грипният щам, който ще ни атакува през този зимен сезон, се очаква да е от група А. Много вероятно е да е N1H1 - "Мичиган", или H3N2 - "Сингапур", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по bTV.

Миналата година доминиращият щам, който причини епидемията у нас, беше "Ямагата" от група Б, припомни той.

"При щам от група А боледуват повече възрастни хора. Характерно е, че епидемията се развива много по-бързо, достига своя пик и много по-бързо свършва - за около 4-5 седмици", отбеляза проф. Кантарджиев.

При щам от група Б пък боледуват предимно децата до 15-годишна възраст.

"Миналата година 72% беше от група Б, имаше много усложнения на централната нервна система. На 5-6 хиляди души с грип един правеше възпаление на мозъка", отбеляза още Кантарджиев.

"За епидемия се говори и се вземат мерки преди епидемията. Който има икономическа възможност, да си купи ваксина, струва по-малко от 20 лв. - сега е времето", препоръча той.

Преди ден стана ясно, че Министерството на здравеопазването предвижда догодина безплатно да осигурява противогрипни ваксини на част от възрастното население.

А как можем да се предпазим, ако не сме ваксинирани? Д-р Кантарджиев съветва да ползваме тоалетни кърпички и да дезинфекцираме повърхностите.

"Не се заразяваме само от капчиците, които попадат в нашия нос, а и когато някой е кашлял и кихал на определена повърхност, и ние пипнем и си докоснем лицето, носа или устата", уточни той. По време на епидемия трябва също така често да мием ръцете си. А правило номер 1 е, ако видим, че някой киха или кашля, да стоим по-настрана от него.