"Имам сериозно основание, както и математиците, да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1600 до 1800, което не корелира на броя на постъпващите в болници, които са много. Мисля, че може да станат около 3000 на ден новите случаи. За съжаление, и доста умират. Броят на умиращите сега в момента е процентно много по-висок, отколкото през последната пролет" - това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на сутрешния блок на NOVA NEWS.

Той прогнозира, че пикът на настоящата вълна на заразата ще настъпи в средата на октомври.

"Когато мен ме разкараха, хората си казаха: "Този досега ни караше да се ваксинираме, но щом го махат, няма да се ваксинираме - да видим какво ще стане", каза още бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, който сега е експерт в Столична община.

Той бе категоричен, че служебното правителство не върви в правилната посока при борбата с пандемията, но той самият не искал да им пречи с критики.

"През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега вече има ваксини, имахме и 120 спокойни дни, когато можеха много хора да бъдат ваксинирани и време за подготовка, имаше лозунги, че нямало да има много болни в болниците, защото сме имали ковид центрове", добави Кантарджиев.

И прикани служебният министър да внимава с решенията си, защото вреди много на здравеопазването.

"Когато ние давахме брифинги, той е стоял по чорапи под юргана и се е пазел от коронавируса. Сега обаче той трябва да се справя", сподели Кантарджиев.

Той коментира и закупуването от България на френската ваксина.

"Тя е за много ограничен контингент хора, които няма да направят адекватен отговор с другите ваксини поради заболяване или провеждана терапия и по-лесно ще изградят имунитет към синтетичния й белтък", разясни специалистът.