За първи път мога да заявя официално, че доказахме 8 щама от пациенти българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския вариант на вируса. 17 мутации бяха потвърдени днес, направиха до двамата ръководители на референтни лаборатории доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването "Панорама" по БНТ.

"И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен - това, че доказахме, че в нашата страна го има английският вариант", добави професорът.

"Много съм доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английския вариант", каза още той.

Следва по-широко проучване в нашата страна да се види какво е разпространението.

"При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме", обясни проф. Кантарджиев.

"Всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват", препоръча той.

"Ваксината лови новия щам. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяват 22, а сега 10 ще заразяват 29. При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус", убеден е проф. Кантарджиев.