През януари срещу коронавирус ще се ваксинират първите българи. Това каза пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че ваксинирането е един от начините да прекратим COVID пандемията и да престанем да ходим с маски.

"Един колега в едно студио каза: "Ваксините са тук" и една телевизия даваше нашия център през нощта, много добре съм го осветил, много бях доволен, но още никакви ваксини не са дошли", подчерта проф. Кантарджиев.

По думите му, ако не се направи добра кампания за ваксините срещу коронавирус, ще бъде поставена на риск ваксинационната кампания за бебетата и въобще за всички ваксини.

"Ако не се направи хубава кампания тя не е успешна, не се види по цифри как след ваксинацията броят на случаите намалява, поставяме на риск ваксинационната програма за бебетата. Провали ли се кампанията за коронавируса, малко хора се ваксинират. Трябва 70 % от населението да се ваксинира. Засега правим сметка, че някъде 12 % са били в контакт с вируса. Трябва още няколко милиона, за да престане циркулацията", обясни проф. Кантарджиев.

По думите му, бременните жени няма да бъдат ваксинирани, защото който и да е нов препарат в първите години не се ползва върху бременни и малки деца.

Той припомни, че на 29 декември трябва Европейският регулатор по лекарствата да одобри ваксините. Едва след това те ще започнат да се разпространяват.

Шефът на Центъра по заразни и паразитни болести коментира и процента, около 48%, медици, заявили желание да си поставят ваксината.

"Това е пак висок процент, но е и малко. Една част от медиците, които бяха призовани да се ваксинират - са убедени, че като работят с болни от коронавирус са прекарали инфекцията. Това е доста вероятно", добави професорът.

Проф. Кантарджиев отново посочи, че всеки има право на индивидуален избор и да решава дали да се ваксинира, или не.

"В нашата страна търсенето на противогрипна ваксина дойде в два момента. Когато се каза истината, че не предпазва на 100% и когато казахме, че ваксините няма да стигнат", каза директорът на НЦЗПБ.