До седмица - 10 дни Европейската агенция по лекарствата ще излезе с решение за поставянето на трета доза от ваксината на "Модерна" за лица над 18-годишна възраст. Такова решение вече е взето за ваксината на "Пфайзер".  Поставянето на трета доза от нея се препоръчва на хора с намален имунитет. Това каза представителят на България в Европейската агенция по лекарстват проф. Илко Гетов пред БНТ.

Вчера Европейският регулатор одобри трета доза от ваксината против COVID-19 на "Пфайзер" за лица над 18-годишна възраст като изтъкна разликата между допълнителна доза при хора с отслабена имунна система и бустер доза при хора с нормална имунна система..

"Става въпрос за трета доза минимум след 28-мия ден за лица с намален имунитет, компроментирана имунна защита, след трансплантация и други подобни. Тоест, ваксината на "Пфайзер" става тридозова за тях. За лицата с нормална функция на имунната система се препоръчва третата доза да се постави след 6 месеца", обясни проф. Гетов.

По думите му не трябва да се смесват ваксините - този, който си е направил с една ваксина, да продължи и с третата доза.

"Все още нямаме категорично становище и решение, че смесването на дози е благотворно и подобрява имунитета, така че трябва да се внимава. Моят съвет е да не се смесват ваксините", препоръча експертът.

За векторните ваксини той посочи, че няма данни кога може да се сложи третата доза, в какъв интервал и не може да посъветва нищо конкретно хората.

Проф. Гетов призова хората да спазват всички мерки, за да може четвъртата вълна да не се разраства, за да може болничната система да издържи.

"Очакват се данните, но последната информация, която имаме е, че без съпътстващи заболявания, ваксините предпазват от тежко боледуване", хоспитализация и смърт", категоричен бе Илко Гетов.