Разхлабването на мерките се прие като пълното им отричане. Лична отговорност на всеки е да носи маска, да бъде на разстояние поне 1,5 метра. Това обяви пред БНТ проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя подчерта, че основната част от хората прекарват болестта без симптоми, но по-притеснителното е, че не се знае как бихме изкарали вируса, ако се заразим ние. Тя каза още, че е притеснително това, че нараства и броят на по-младите заразени.

"Вирусът настъпва, той е около нас. Почти няма човек, който да не познава някой, който е заразен. Не става въпрос само за температура и отпадналост, а за задух. Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. На стотина заразени, смъртността е 3%. Няма гаранция къде ще удари, младите не са застраховани", коментира проф. Христова.

Тя подчерта, че хората трябва да бъдат на разстояние един от друг. Тя даде пример със събирането на младите по баловете. В тази връзка напомни, че няма как да сме спокойни, че наргилетата могат да бъдат изцяло дезинфекцирани. Коментарът на проф. Христова бе във връзка със случая на починалия 19-годишен младеж от коронавирус, за когото се смята, че е пушил наргиле и това е възможната причина да се е инфектирал.

"Заболеваемостта я виждаме и също така виждаме колко много са сега случаите. Ако сравним с Европа, ние сме на водещите позиции. Тревожно много е разпространението на вируса у нас", предупреди специалистът.

Тя добави, че заедно с Белгия и Швеция сме страната, в която има най-бързо заразяващи се.

"По-важното е всеки да се научи да спазва лична отговорност", настоя още проф. Христова и напомни, че не само рисковите групи са застрашени. Обърна внимание, че през есента ситуацията ще е по-сложна и с настъпването на грипа.

"Ранна ваксинация е единствената възможност да ограничим грипа, особено за възрастните", каза тя и препоръча всички над 65 г. да се ваксинират. По думите й у нас все повече хора се възползват от ваксината против сезонния грип.

И подчерта, че ако човек се зарази и с грип, и с коронавирус - протичането ще бъде тежко. Лечението обикновено е паралелно.

"Коронавирусът се предава с пръските, отделени от нас. Но те не са само когато кихаме и кашляме, а дори и когато говорим.При по-силен говор вирусът се предава по-далече, но и при нормален говор човек може да се зарази на разстояние по-малко от метър. Време е да се отнесем по-сериозно към собственото си поведение, да не бъдем безотговорни, да знаем, че рискуваме да разболеем не само себе си, но да разболеем и нашите близки", категорична бе проф. Христова.

"Въпрос на лична отговорност на всеки е да носи маска, когато общува с някой друг - да бъде на дистанция поне метър и половина, два", завърши тя.