Ситуацията с коронавируса е извънредна. Световната здравна организация вече обяви пандемия по отношение на тази инфекция и тук трябва да се вземат много сериозни мерки, защото все още трендовете са към повишаване броя на случаите, а дори не сме достигнали пика на тази инфекция. Това заяви пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на Департамента по инфекциозна микробиология в Института по микробиология към БАН, пред БНР.

"Съгласен съм със становището, че тази инфекция е изпитание както за управляващите у нас, така и за здравната система и за колегите в нея, които са отговорни за ограничаване на случаите", посочи проф. Найденски.

Според него много е притеснително, че не са се взели мерки да се осигури едно нормално осигуряване на защитни облекла, маски, очила и т.н. "Притеснително е и това, че ние, като граждани, не правим нужното, за да предпазим не само себе си, но и околните. Наблюдавам самонадеяност в хората, които коментират различни статистики за различни други случаи и бедствени ситуации, а не се коментира това, което е на дневен ред", подчерта професорът.

Той допълни, че според него едно извънредно положение ще ни дисциплинира малко повече. "Хората трябва да гледат по-сериозно на тази инфекция, а пикът на заболяването, неговият характер и разпространението е много тревожно", обясни още професорът.

Според неговите изчисления и въз основа на статистическите данни настоящата пандемия ще бъде втората по значение след чумата през XIV век.

Към момента установените случаи на заразени с коронавирус у нас остават 23, но сред тях вече има и три деца. Най-възрастният болен у нас е на 77 г.