Има разлика между трета и бустерна доза при ваксините. Третата доза вече се препоръчва 28 дни след втората доза за групи хора с компрометирана имунна система - трансплантирани, хора на имуносупресивна терапия, хора, прекарали тежко заболяване, хора, за които има условия да се счита, че имунната им система не работи добре. Те трябва да се консултират с лекуващия лекар и съответно да си сложат трета доза от същата ваксина. Бустерната зона е за рисковите индивиди, които работят в среда с Covid болни, в социални домове, учители. Тази доза може да се сложи 6 месеца след втората. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Той не препоръчва смесване на ваксини, но поясни, че това не е невъзможно.

"Заради ескалацията на антиваксърските настроения и това, че не вярваме в съвременната наука, у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй като постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване", добави той.

Според него в рамките на кампанията за ваксиниране държавата не е стигнала до отделния човек, по-скоро са се говорили общи неща.

"Хората трябва да разберат, че ваксината на този етап е единственото нещо, което може да нормализира живота ни... Ние сме царе на конспиративните теории. Не трябва да има материални стимули за ваксиниране. Бизнесът, туризмът, индустрията трябва сами да поискат да имат ваксинирани хора при себе си, те трябва да поискат да имат безопасна среда за развитие", обяви още проф. Гетов.