Заплащането на медицинските сестри е много различно като стойност в различните болници. За голямо съжаление, заплащането се определя по много различен начин. Това заяви пред БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Света Екатерина".

"То трябва да е следствие от приходната и разходната част на една болница. Всеки има право на протест в държавата, сестрите протестират, защото смятат, че тяхното възнаграждение не е съобразено с усилията и уменията, които притежават. Ако една сестра работи в реанимация, то възнаграждението ѝ трябва да е по-високо от тази, която работи в кабинет", коментира Начев.

"В България няма реално остойностяване на медицинската услуга. Това го говорим от 10-15 години. Има пътеки, които не са променяни от 2000-2001 г. досега. Докато не се остойностят реално медицинските услуги, не можем да кажем много или малко са парите. Дотогава парите потъват като вода в пясък", допълни проф. Начев.

Той призова да се засили контролът върху това да не се извършват фиктивни дейности по клинични пътеки.

"Лекарите имат възможност за кариерно развитие и може би това ги спира да протестират", поясни още проф. Начев.

По думите му има регламентирани доплащания, но минимум 20% са нереглементираните, което е нарушение на закона. В тази насока според проф. Начев е задължително въвеждането на Здравна карта на пациентите.