Мисля, че се справяме добре и доказателство за това е, че все още са ограничени случаите - те са 200 за три седмици, взехме мерки, които цяла Европа каза, че са най-добрите и че до голяма степен това, което правим тук, е пример за голяма част от европейските страни. Това заяви изпълнителният директор на МБАЛ "Света Екатерина" проф. д-р Генчо Начев пред БНТ.

"Държави, които използват този допълнителен механизъм, имат най-ниска смъртност - Австрия, Словакия, Чехия, Хърватска, Германия, Словения. Смъртта при тях е под 0,5%", каза той.

По думите му като мерки се справяме добре, но като дисциплина - има още какво да се желае от всички граждани на България.

Проф. Начев смята, че системата на здравеопазването разполага с достатъчно легла, така че при необходимост могат да се разкрият в други болници такива инфекциозни отделения, за да няма недостиг на легла. Но е категоричен, че трябва да се вземат мерки от всички болници.

Той поясни, че от болница "Света Екатерина" са закупили гащеризони, ботуши, имат голямо количество от престилки, маски, шлемове и очила.

"Направили сме една карта на движението на пациента от момента на преминаване от вратата на болницата до окончателното му изписване. Очаквам да направим клип, който да качим на нашата страница и който би могъл да се използва и от останалите болници", добави той.

"В този клип се показва как се обличат и как се събличат защитните облекла, защото това не е без значение, а при неправилно боравене може да донесе повече вреда, отколкото полза", каза проф. Начев и допълни, че там се обяснява и как се интубира пациент, който е с положителна проба за коронавирус.

Той разказа, че са взели термометри за дистанционно мерене на температурата и са поръчали 250 теста за бързо разпознаване.

"Всичко това се прави със средства на болницата, защото аз съм убеден, че в един такъв момент, всеки, които може, не трябва да разчита на държавата само. "Света Екатерина" е финансово стабилна и може да си позволи такова нещо", допълни професорът.

"В случаите с коронавирус, които са крайно тежки, при които дори респираторите не помагат, се включва една малка портативна система от сърце и бял дроб - изкуствено кръвообращение, което поддържа живота".

По думите му при белодробна недостатъчност то може да се включи венозно, да помогне на белия дроб, но когато към него се причислява и сърдечна недостатъчност, то помага и на сърцето, и на белия дроб.

"По стандарт трябва да ги има във всяка кардиохирургия, още повече касата плаща този консуматив. Държави, които използват този допълнителен механизъм, имат най-ниска смъртност - Австрия, Словакия, Чехия, Хърватска, Германия, Словения. Смъртта при тях е под 0,5%", обобщи той.