През 2006 г., във връзка с птичия грип, е създаден пандемичен план с ясно разписани стъпки на действие и министерствата, които трябва да бъдат ангажирани при епидемичен взрив. Сега обаче този план не се прилага. Това заяви бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски пред bTV.

На въпрос не е ли бил различен вирусът тогава, той отговори: „Вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по един и същи начин. Птичият грип не беше по-малко опасен тогава, отколкото сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили – тук има вече политически, икономически и финансови претенции и услуги, от които виждате какво става...“.

Гайдарски цитира данни, казани му от шеф на една от големите лаборатории у нас - че на ден в една от тях се правят максимум по 120 PCR теста, а в страната лабораториите са общо 60.

"Как тогава на ден се обявяват по 11 хиляди теста?“, попита той, имайки предвид последните данни на здравните власти - за положителни почти 23% от направени 11 226 теста за последното денонощие.

Междувременно обаче главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че това са "откровени лъжи", тъй като 65 са лабораториите, които са към заповедта на МЗ, но реално информация идвала от 185 лаборатории, които имали капацитет да достигнат до 30 000 - 40 000 теста дневно.

По отношение на мерките срещу коронавируса бившият здравен министър коментира, че в момента цари хаос.

„Един път ги разпускаме, после затягаме… Дистанционно обучение на студентите – не се прави разлика между студенти и студенти. Нали разбирате, че студенти по икономика и финанси спокойно могат да бъдат обучавани дистанционно. Но я ми кажете, как се обучават дистанционно студентите по медицина?“, зададе още един въпрос Гайдарски.

По думите му критичността на ситуацията идва от факта, че в страната няма подготвени достатъчно специалисти в областта на вирусологията, а голяма част от лекарите и сестрите са изплашени и не искат да работят в COVID отделенията.

Проф. Гайдарски отхвърли твърденията, че българите са недисциплинирани по отношение на предпазните средства, като каза, че по улиците вижда хора с маски. По отношение на самите маски той добави, че те предпазват, като най-добри са хирургичните, които обаче задължително трябва да се сменят често.