Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени, но причината за това е най-вече, че въведените сега не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се въведе в контрол ходът на това заболяване. Това заяви пред Нова тв зам.-директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Той изтъкна, че страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикции, свързани с овладяването на пандемията. Като основен проблем в обществото професорът посочи, че липсва единно отношение към спазването на мерките.

"Струва ми се, че всички изказвания относно тежестта на мерките доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефективни, когато се спазват от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри", каза той.

"Въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, които твърдяха, че маските са излишни и към тези, които палиха маски по площадите. Експертите твърдим от самото начало на този вирус, че той е много сериозен и потенциално смъртоносен. Трябва и да се спазват едни не чак толкова сложни правила", добави специалистът.

Той добави, че в "Пирогов" има много заболели медици. "Откриват се на ежедневна база. Повечето от тях се заразяват извън болницата, където рискът е значително по-голям. В болницата мерките се спазвали и там рискът от зараза е относително нисък. Трябва да бъдат въведени по-строги мерки, но причината е най-вече, че въведените сега не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се въведе контрол в хода на това заболяване", обясни професорът.