"Много преди този вирус - SARS Cov-2 (официалното медицинско название на COVID-19 - б.р.) е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект - негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система", коментира пред БНР проф. Доброслав Кюркчиев - началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница "Св. Иван Рилски" във връзка с клиничения имунитет и защо прекалено стимулираната имунна система с добавки и лекарства може да е опасна при Covid-19.

"Не е ясно при кои хора ще се прояви това, но опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти, с идеята да не те хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение" - подчерта имунологът.

Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно.

"Това сочи цялостният ми опит. Това е опасно. Имунната система не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение - те си имат показания.

Такова е положението с приемането на витамините - те също не може да се вземат без необходимост. Това се отнася и за витамин С.

"Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система - като тази цитокинова буря", каза експертът.

Пациентите с автоимунни заболявания не са по-язвима група от останалите към коронавируса, поясни още той.

"Може би към края на лятото на следваща година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочат, че той не е склонен да мутира.

Около 4 на сто от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса. Това не се променя от началото на пандемията досега.

"Възрастните хора е добре да си поставят противогрипна ваксина", посъветва специалистът.

От времето на заразяване - дали едновременно или последователно с грип и с коронавирус, ще зависи колко тежко ще протече заболяването на пациента - коментира още проф. Кюркчиев.