До месец ръстът на навозаразените ще надхвърли 2000 души дневно, прогнозира новият директор на Александровска болница проф. д-р Борис Богов.

"Пациентите с COVID-19 ще се увеличат идния месец, такива са поне моите лични прогнози. Според мен, поне с около 30 - 30% повече ще са те. Това прави над 2000 души на ден. Статистиката сочи, че 10-12% от тях ще имат нужда от медицинска помощ. Ние трябва да сме готови за това. Заради това моята идея е да разкрием допълнителни легла при нужда, и затова правим организация в момента", заяви проф. Богов.

Леглата за пациенти с коронавирус в Александровска болница на този етап са запълнени и затова се обмисля откриване на ново Covid отделение, но не повече от общо 30 легла може да разкрият.

"Имаме 15 пациенти с COVID-19, от които петима са в интензивното отделение, а двама са интубирани", уточни проф. д-р Богоев, но подчерта, че проблемът не са леглата, а специалистите. 

"Колегите вече отказват повечето пари - те са уморени, имат нужда от почивка, а ние имаме нужда от доброволци, тъй като и медицинските сестри са много малко на брой".

Има идея практиките на лекар стажантите, които се включат в Сovid отделения, да се зачитат, но това е по-далечна перспектива, подчерта професорът.

Заразените медици в Александровска болница са 14 и са изолирани, но това затруднява работния процес, допълни той.

Шефът на Александровска болница бе категоричен, че те не е отказвали прием на болни. Заради запълването на леглата от снощи имали случай на пациент с Covid-19, коxто е останал в спешния център и към момента е затворен за прием.

"Не би трябвало да се отказва прием в болница на пациент с COVID-19. Даже по време на вчерашната среща със здравния министър се взе решение всички лечебни заведения да разкрият легла за пациенти с COVID-19, защото всички трябва да участват в тази пандемия - и държавните, и частните болници'', обясни д-р Богов.

По думите му на срещата е обсъдено всичките 90 болници в София да отворят отделение за коронавирус. Засега само 13 болници имат такива отделения.