Сама по себе си тази инициатива е нещо нормално. Трябва да се изясни статутът на този имунитет. Това каза пред Нова тв преподавателят по Конституционно право проф. Георги Близнашки по повод искането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за тълкуване на конкретни текстове от Конституцията, свързани с имунитета на президента.


"Когато става дума т.нар. висши престъпления, се повдигат много въпроси. Главният прокурор повдига съществени въпроси, свързани с действието на тази процедура. Аз не мога да знам какви скрити мотиви има", заяви проф. Близнашки.

Според него нещата опират да една по-дългосрочна перспектива. "В най-новата ни Конституция много неща останаха неуредени. Главният прокурор пита какво се има предвид под държавна измяна в Конституцията. Конституционният съд няколко пъти е вземал отношение по подобни въпроси. Главният прокурор има своите основания да постави тези въпроси и ще се стигне до отговор", добави той.

Според Близнашки другата голяма тема е, че има много въпросителни около поведението на президента във връзка с инициирания от него дебат за конституционните промени.

"Разбрахме за изказването на зам.-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл, че са постигнали договореност за конституционна реформа у нас. Това е абсурдно вмешателство във вътрешните работи. Никой не го е правил. България трябва да е в състояние да отстоява своите национални интереси. Американската правна система е коренно различна от нашата и ние не трябва да допускаме подобна намеса във вътрешните ни работи. Въпросът за държавната измяна може да стане актуален по много неочакван начин", каза още проф. Георги Близнашки.