45 000 починали от COVID-19 е прекалено тежък сценарий. Това каза директорът на "Пирогов" Асен Балтов пред Нова тв. Той изрази съболезнования за дългогодишната си колежка акушергинеколог д-р Евелина Желязкова, която почина от коронавирус.

"Ако всички носеха маски и спазваха мерките, кризата щеше да се управлява по-лесно. Тезата за стадния имунитет претърпя крах, каза още Балтов. - Според преболедували те също трябва да спазват стриктно мерките, да се пазят и да внимават."

Той разкри още, че може би ще има една COVID болница, която ще поеме по-специфични нужди.

"Проблем е недостигът на реанимационни легла, те са достатъчно, ако всички болни са интубирани, а те не са, каза още професорът. - 37 са интубираните днес, капацитетът на "Пирогов" за болни от COVID-19 е 446 легла. В момента над 300 души са приети за лечение, но много от пациентите със симптоми връщаме за домашно лечение. Капацитетът на "Пирогов" до момента не е изцяло изпълнен. Но познавам контактни хора, които продължават да ходят на работа."

Според него училището трябва да работи онлайн.

"Антигенните тестове дават бърз резултат, но не сме сигурни в тях. Затова и не се отчитат в статистиката. Бързият тест служи за първична диагностика", заяви още Балтов.

На въпрос защо толкова малко хора се тестват в сравнение със съседите ни, а имаме по-висока смъртност, Балтов отговори, че не е съгласен, защото ако в началото лабораториите с възможности за тестване на Ковид са били 2, днес са над 50 в цялата страна.

Попитан дали би назначил доц. Мангъров за шеф на инфекциозно отделение, Балтов отговори, че "... той е инфекционист и е съвсем нормално да влезе в такава среда."

На въпрос какво правим, ако стигнем 10 000 жертви на пандемията, Балтов отговори: "Готови сме за такъв сценарий, колкото и да е странно. И ако София сега поддържа нивото на новозаразени около 1300, в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Русе броят на заболелите расте."

По думите му недостиг на лекарства няма, а има недобро преразпределение на лекарства.

Професор Балтов смята, че ако хората продължат да пият безконтролно антибиотици, има опасност от неустойчивост на щамове.

"Антибиотици се включват на петия-шестия ден от заболяването, при това само от лекар", каза още директорът на "Пирогов".