"За последните две седмици в "Пирогов" се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. В болница остават само тези, които се нуждаят лечение с антибиотици, но техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора" - това заяви пред Нова телевизия директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

Според него тежките натоварвания и физически упражнения ще доведат до по-бързо навлизане в белите дробове. Той е на мнение, че след отварянето на дискотеките и фитнес залите се е променил контингентът в болниците.

"Вирусът има две места в човешкия организъм, на който обича да бъде - носоглътката и белия дроб. Коронавирусът предизвиква освен разграждане на алвеолите и тромбозиране на малките съдове - т. нар. васкулит. Вътрешната част на малките съдове вече не е така тънка и фина и задържа еритроцити, което след това предизвиква микротромби ", обясни лекарят.

Балтов е на мнение, че в първите три месеца от разпространението на заразата се е направило много. Той е категоричен, че хората трябва да продължат да спазват трите Д-та - дисциплина, дистанция и дезинфекция.

"Нормално е да го има големия брой на тестовете. В "Пирогов" се правят по 150 теста всеки ден. Но не защото искаме да хванем повече болни, а защото искаме да направи защитна стена, с която да си предпазим пациентите", обясни Балтов.

Директорът на "Пирогов" твърди, че всеки човек има 4-5 контактни от първи ред. По думите му всеки контактен на заразен трябва да прекара карантина, за да се спре разпространението на заразата.

Все пак според него има леко отслабване на вируса и не очаква нов пик на заразата през септември.

Огнище в търновско училище

Огнище на коронавирус има в частния американски колеж "Аркус" във Велико Търново, обявиха днес от Регионалната здравна инспекция. Положителни проби са дали 25 зрелостници, учители и придружители, които са присъствали на абитуриентския бал на училището на 27 юни. Това са близо 60% от присъствалите.

Положителните проби от днес на учители, ученици и придружители са 15.

Тържеството на училището се проведе на 27 юни. От общо 42-а души - 23 са заразени.

"Данните са показателни за наличие на епидемично огнище в ЧПГ "Аркус", посочват от РЗИ-Велико Търново. 

Установени са потвърдени случаи на COVID-19 при лица, които не са присъствали на бала на училището, но били в дискотека с абитуриентите същата вечер. Издирените досега 142-е контактни лица са поставени под карантина. В областта със заболяването до сега са диагностицирани 84 случая.