За съжаление изобщо не е добра обстановката. За последните две денонощия общият брой на заразените с коронавирус лекари и персонал в "Пирогов" е 61. Има и 60 пациенти, които са заразени в средата. Това каза пред bTV директорът на болницата проф. Асен Балтов.

"Това няма нищо общо с другите пациенти - 79 в отделението за COVID", уточни той.

От днес в лечебното заведение ще започне преразпределение на етажите и два от тях ще бъдат отделени за новозаразените с COVID-19. Единият етаж ще е за пациентите, а другият - за заразените лекари и друг персонал на "Пирогов", които имат нужда от лечение.

По думите на Балтов, това което се е случило, е естественият път на един дифузен процес. Той напомни, че всички пациенти, които постъпват в болницата, се тестват за коронавирус. Понякога обаче са в период, в който тестът не дава положителен резултат, а вече са заразени, уточни професорът.

Той призова за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Иначе няма да можем да лекуваме никого, предупреди лекарят.

В момента в "Пирогов" заради липса на персонал не работят три клиники. Възможно е болницата да помоли за помощ млади специалисти, които да работят в отделенията извън тези за лечение на COVID-19.

"Възможно е да намалим обема на работа, но в никакъв случай няма да спре дейността на болницата. Който може да бъде лекуван, ще бъде. Но когато не можем да функционираме изцяло в чиста среда, ще бъде рисково и за самите пациенти. За следващите два дни ще бъде важно да видим какви ще са щетите от заразени в Пирогов. Правилата се спазват", добави проф. Балтов.

Според директора на "Пирогов" оставката на шефа на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев е била пресилена реакция, защото д-р Пенчев се е справял много добре с работата си.

Директорът на "Пирогов" отказа да коментира решението на СРЗИ да отпадне карантината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

"Апелирам за затягане на мерките, иначе ще стане така, че болниците няма да могат да работят с никакви пациенти", настоя д-р Балтов.