Няма ранни странични реакции при ваксинираните вчера. Това обяви пред NOVA директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

През първите 24 часа обичайно се проявяват първоначалните или т. нар. ранни странични реакции. Никой обаче не се е оплакал от такива у нас. Сега в рамките на две седмици трябва да се следи за други по-късни странични реакции.

Директорът на "Пирогов" обясни какво е добре да се прави след поставянето на първата доза - задължително се носи маска и се спазва дистанция. Хората трябва да са предпазливи, защото първоначалният имунитетът се натрупва между 7-ия и 14-ия ден. Може да се говори за имунитет едва седем дни след поставянето на втората доза.

Ако човек се разболее в периода между двете дози, то поставянето на втората се отлага. Това обаче според проф. Балтов не е толкова проблемно, защото втората доза може да се отложи до две седмици. Той обаче не се ангажира с оценка дали заразяването в периода между двете дози би означавало по-тежко или по-леко протичане на болестта.

Обясни и защо се налага изчакване от 90 дни преди преболедувалите, на които е вливана кръвна плазма, да бъдат ваксинирани. Причината е, че през първите месеци няма да има достатъчно добър имунен отговор, тъй като организмът тогава е изтощен.

Като добра новина Балтов отчете факта, че все повече хора искат да се ваксинират. "Първоначално хората нямаха достатъчно информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината", коментира той. Според него е било много важно хората да разберат, че няма нищо страшно и че няма да бъдат чипирани, каквито страхове реално съществуват. Но за по-мащабна информационна кампания времето е било твърде кратко, затова според него тепърва ще става все по-ясно какво можем да очакваме от ваксините.

По думите на лекаря само в "Пирогов" медицинските лица, които искат да се имунизират, вече са над 1000.

Относно съхранението на ваксините, Балтов е категоричен, че това се прави по съответния ред.

Отделно и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров също потвърди, че се чувства добре след първата доза. "Чувствам се не по-различно от всяка друга утрин, нямам оплаквания от направената от вчера манипулация", каза той.